21 Eylül 2008 Pazar

Eğitim Bilimleri Sözlüğü - P

Pedagoji Sözlüğü


Pekiştirme : Davranışın tekrar edilme olasılığını artırmak için, organizmaya hoş bir uyarıcının verilmesi ya da hoş olmayan uyarıcının ortamdan çıkarılmasıdır.

Pekiştirmeme : Organizmanın davranışa herhangi bir karşılık verilmemesidir.

Performans : Kötü ya da iyi bir davranış düzeyini ifade eder.

Performans Değerlendirme : İnsanların bir işi yaparken göstermiş olduğu etkinliklerin değerlendirilmesidir.

Polyannacılık : Hayal kırıklığı yaratan her durumda iyi bir taraf görmektir (Savunma Mekanizmaları)

Portfolyo : Bir ders kapsamında, öğrencilerin dönem boyunca yaptıkları etkinliklerin içinden belirli amaca yönelik olanların, öğretmenlerin rehberliğinde seçilerek bir dosyada toplanmasıdır.

Pragnanz Yasası : İnsanların nesneleri, olayları, uyarıcıları bütün olarak algılama eğilimidir.

Problem Tarama Listesi : Öğrencilerin problemlerini tespit etmeye yönelik olarak hazırlanan ifadelerin yer aldığı problem listesidir.

Program Çalışma Grubu : Programın hazırlanmasının, uygulanmasını, değerlendirilmesini sağlayan ve bu alanlarda sürekli olarak çalışan kişilerden oluşan komisyondur.

Program Danışma Grubu : Program çalışma grubuna gerektiğinde danışmanlık yapmak üzere, uzmanlardan oluşturulmuş bir gruptur.

Program Değerlendirme : Programın etkililiği hakkında karar verme sürecidir.

Program Geliştirme : Belli bir alanda eğitimin planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi sürecidir.

Program Geliştirme Ekibi : bkz. Program çalışma grubu

Program Karar ve Koordinasyon Grubu : Programın hangi alanda geliştirileceğine karar veren, programın genel stratejisini, felsefi ve politik temellerini belirleyen, ülkenin eğitim felsefesinin bu programa yansıtılmasını sağlayan, hazırlanan programların kabulüne veya değiştirilmesine karar veren ve tüm çalışmalarda koordinasyonu sağlayan gruptur.

Proje Yöntemi : Belli öğretim amaçlarını gerçekleştirmek düşüncesiyle, öğrencilerin ilgi ve istekleri doğrultusunda çevreden seçilen ünite ve konuların, yine öğrencilerin aktif çalışmasıyla bir iş, bir eser olarak sonuçlandırılmasıdır.

Psikolojik Danışma Hizmeti : Günlük hayatta karşılaşılan kaygı, karar verme güçlüğü gibi sorunların çözümü için duyuşsal yön ön planda tutularak sunulan, terapötik becerilerin kullanıldığı uzman tarafından yürütülen bir yardım sürecidir.

Psikomotor Beceri : Büyüme ve olgunlaşmaya paralel olarak, bireyin bedensel faaliyetlerde vücut organlarını kullanabilmedeki becerisidir.

Psikomotor Gelişim : Bireyin vücudunu kontrol altına almada gösterdiği becerinin artmasıdır.

0 yorum: