16 Ekim 2008 Perşembe

Taşı Ovalamak

Taşı Ovalamak
Her insanın evde bağırıp çağırmak, birisini kıskanmak, parmak emmek ve yemin etmek gibi sevmediği bir davranışı vardır. Çocuğunuzun değiştirmek istediğiniz bir davranışı varsa, farklı bir yöntem izleyin.

Bu davranışı değiştirmesini talep etmek yerine onunla bu davranış üzerine konuşun. Bu davranışı sevip sevmediğini ya da buna son vermek için adım atmak isteyip istemediğini ortaya çıkartın. Bunun pek kolay olmayacağını, ama kendisine yardım edeceğinizi söyleyin. Birlikte bir taş edinin. Parlak güzel bir taş! Bu taş cepte ya da bir kesenin içinde taşınacaktır.

Çocuğa ne zaman son vermek istediği davranışı yapmak üzere olduğunu hisseder ise, taşı ovalaması, olumlu şeyler düşünmesi ve kendisine bu davranıştan kurtulacağını tekrarlaması gerektiği söylenmelidir. Bir süre sonra çocuğunuzun artık o taşa ihtiyacı kalmadığında, birlikte bir deniz, göl, dere ya da havuz kenarına gidin. Taşı suya atsın. Taşı atarken, "'den kurtuldum!" diye haykırsın. Gösterdiği her çabayı takdir etmeniz ve desteklemeniz çok önemlidir.

0 yorum: